5+1 dolog, amire érdemes figyelni a téli utazások előtt és közben

A leghidegebb hónapokban fokozott figyelmet igényel maga az autó és a vezetés is. Különösen akkor, ha ritkán ülünk a volán mögé, érdemes megfogadnunk néhány tanácsot a biztonságos utazás érdekében. Jobb felkészülni, mint váratlan meglepetésekkel szembesülni a mínusz fokokban.

1. Téli gumiabroncs

Bár az autókölcsönzőkben ilyenkor már rég jó minőségű, téli gumikkal kell rendelkeznie a gépkocsiknak, nem árt, ha erről mi magunk is meggyőződünk. Itthon sajnos nem kötelező, de erősen ajánlott a téli gumik használata, nem csak azért, mert kisebb a baleset kockázata, hanem azért is, mert ha esetleg mégis karambol történik, csak akkor téríti meg a teljes összeget a casco biztosítás.

2. Fagyálló

A megfelelő fagyálló folyadék használatának elmaradása komoly problémát okozhat. Talán nem is gondolnánk, de egy, a hiányából fakadó eltömítődés következtében akár télen is felforrhat a motor. Indulás előtt tehát javasolt ellenőrizni a hűtőfolyadék szintjét és fagyáspontját is, szükség esetén pedig töltsünk hozzá vagy cseréljük ki.

3. Téli szélvédőmosó

Fontos, hogy ellenőrizzük a szélvédőmosó folyadék szintjét is, és ha szükséges, töltsük újra. Hogy biztosan ne történjen baj, ne csak beöntsük a tartályba a folyadékot, hanem próbáljuk is ki, hogy keresztülmenjen a rendszeren. Bérelt autó esetében valószínűleg nem lesz szükségünk a folyadékok pótlására, de azért nem árt felkészülnünk rá.

4. Lámpák és fényszórók

Télen hamarabb sötétedik, ezért nagyon fontos, hogy minden indulás előtt ellenőrizzük a világító berendezéseket, és aztán használjuk is azokat. Nem csak azért, hogy mi megfelelően lássunk az utakon, hanem azért is, hogy minket jól lássanak.

5. Túlélő felszerelés

A csúszós utak miatt télen gyakoribbak a balesetek, havazás esetén pedig elakadásokra is számítanunk kell. Ezért, ha hosszabb útra indulunk, a kötelező elsősegélydoboz mellett mindig legyen az autóban néhány órára elegendő innivaló és élelmiszer, valamint meleg takaró. Figyeljünk arra, hogy mobiltelefonunk ne merüljön le, hogy segítséget tudjunk rajta hívni, ha szükség lesz rá.

+1 Óvatosság és türelem

Törekedjünk arra, hogy idejében elinduljunk otthonról, és ne kelljen sietni. Mindig az útviszonyoknak megfelelő, biztonságos tempóban közlekedjünk. Legyünk türelmesek a többi jármű vezetőjével szemben, igyekezzünk végig higgadtak maradni. Mielőtt beletaposnánk a gázba, jusson eszünkbe, hogy mindenkit hazavárnak.

Azonnali elérhetőség
Tel:
Email: