Bérautóval biztonságosan télen is

A tél velejárója a köd, a csapadék (eső, illetve hó formájában is), valamint a jég is. Vagyis sokszor rosszak a látási viszonyok, csúszósak az utak, ezáltal gyakoribbak a balesetek. Az a tapasztalat, hogy már néhány centi hó is komoly fennakadást tud okozni. Ezért nagyon fontos, hogy az autó, amivel közlekedünk, megfelelő műszaki állapotban legyen, és mi is alaposan felkészüljünk, óvatosan vezessünk.

7 °C fok alatt ajánlott téli gumira váltani. A budapesti Automobile-Rent Autókölcsönző Kft-nél a járművekre mindig időben felkerülnek az évszaknak megfelelő, jó állapotú gumiabroncsok, de ha máshonnan bérelünk autót, erre nem árt figyelni.

Egy négy évnél idősebb akkumulátor könnyen feladhatja a harcot a hideg időben, ami elég kellemetlen tud lenni. Ezért érdemes lehet az autókölcsönzőnél rákérdeznünk, ha láthatóan régebbi gépkocsiról van szó, hogy mikor volt legutóbb akkumulátorcsere. Arra az esetre, ha lerobbannánk, ajánlott felkészülnünk réteges öltözettel, takaróval, folyadékkal, élelemmel és fényvisszaverő mellénnyel is.

Télen nagyon fontos a folyadékok ellenőrzése. A hűtőfolyadéknak és az ablakmosónak is fagyállónak kell lennie, és persze a szükséges szintig fel kell tölteni őket. Ha hosszabb időre bérlünk autót, akkor lehetséges, hogy pótolnunk kell a folyadékok egy részét.

A téli időszakban sok-sok tényező befolyásolhatja azt, hogy mennyit látunk az útból. Lehet sűrű havazás, erős zápor, ónos eső, köd, és a szürkület is rontja az esélyeinket. Ezért érdemes ellenőrizni az ablaktörlők állapotát is, hogy biztosan ne okozzon problémát a szélvédő tisztán tartása. Ha szabad ég alatt parkolunk, akkor hajtsuk fel az ablaktörlő karokat, mert így megakadályozhatjuk, hogy a gumi az üveghez fagyjon, és így némi bosszúságot is megspórolhatunk a reggeli induláskor.

A fagyos napokon szükségünk lehet jégkaparó használatára is, és érdemes bekalkulálnunk, hogy az indulás akár tíz perccel is tovább tarthat, hiszen el kell távolítanunk a havat, illetve a jeget az ablakokról, valamint be kell melegítenünk az autót.

Mielőtt elindulunk, javasolt elolvasnunk vagy meghallgatnunk a közlekedési híreket és az időjárás-előrejelzést. Ha tehetjük, inkább maradjunk otthon, ha a szakemberek azt tanácsolják. Ne felejtsük el, hogy egy távolabbi városban, messzebbi utakon vagy a hegyekben teljesen mások lehetnek az időjárási körülmények

Az út során fokozottan ügyeljünk a sebességre, mindig az útviszonyoknak megfelelően válasszuk meg. A cél, hogy mindenki épségben megérkezzen. Ne türelmetlenkedjünk, ha más kicsit lassabban halad, mint ahogy mi szeretnénk. Valószínűleg számára az a tempó jelenti a biztonságot, és az is előfordulhat, hogy gyerekekkel utazik. Tartsuk be a követési távolságot, és kalkuláljuk be hozzá a csúszás lehetőségét is. Amennyire lehet, kerüljük a hirtelen fékezést, és kezeljük a megszokottnál óvatosabban a pedálokat. Csúszós utakon finomabb mozdulatokkal kormányozzunk, kerüljük a hirtelen irányváltásokat. Ha hosszabb utat tervezünk megtenni, akkor mindenképp teli üzemanyagtartállyal induljunk el, valamint egy benzinnel megtöltött kannát is érdemes betenni a csomagtartóba. Célszerű lehet a mobiltöltőnket is magunkkal vinni, hogy biztosan segítséget tudjunk hívni, ha szükséges.

Azonnali elérhetőség
Tel:
Email: