Feltörték a bérautót – Mi a teendő ilyenkor?

Időként előfordulhatnak olyan kellemetlen események, amikre talán nem is gondolnánk, de érdemes rájuk előre felkészülni. Ilyen például, amikor feltörik az autót, amivel előtte közlekedtünk. Ha ez a gépkocsi pedig épp egy bérelt jármű, akkor egy picivel összetettebb az ügyintézés a megszokottnál.

Először is érdemes tudni, hogy tehetünk néhány megelőző intézkedést:

  1. Ha már a parkolóba érkezve több törött üvegű autót látunk, akkor inkább parkoljunk máshol, mert valószínűleg épp tolvajok garázdálkodnak a környéken.
  2. Parkolás után gyűjtsünk össze, és lehetőség szerint vigyünk magunkkal minden értéket, táskát, pénztárcát, mobiltelefont, navigációt, stb. Még a töltőkábelek se látszódjanak, hiszen az is egyértelműen jelzi, hogy lehet a járműben olyan dolog, amit érdemes ellopni.
  3. Mindig ellenőrizzük, hogy bezártuk-e az összes ajtót és felhúztunk-e minden ablakot.
  4. Ha mindenképp bent hagynánk valamilyen értékünket az autóban, akkor azt jól el kell rejteni, például az ülés alá. Még egy hátsóülésen letakart tárgy is figyelemfelkeltő lehet a tolvajok számára.

A legfontosabb lépések, ha feltörték a személyautót:

  1. Értesítsük a rendőrséget

Ha minden óvintézkedésünk ellenére, kiérkezve a parkoló autóhoz azt látjuk, hogy valaki feltörte, megrongálta, akkor értesítsük a rendőrséget. Fel kell mérnünk a keletkezett kárt, és megállapítanunk, hogy tűnt-e el valami a járműből. Nem ritka eset, hogy a tolvajok az adott környéken több autót is feltörnek közel azonos időben, egyrészt ezért is fontos a bejelentés, mert ezzel segíthetjük a nyomozást. Másrészt pedig a biztosító társaság is a rendőrség hivatalos jelentése által fogja feldolgozni a követelést.

  1. Értesítsük az autókölcsönzőt

Bármilyen sérülés éri az autót, azt mielőbb jelentenünk kell a kölcsönző felé is a megadott elérhetőségen.

  1. Dokumentáljuk a látottakat

Készítsünk fotót az autó megkárosított részéről, részeiről. Ez az autókölcsönző és a rendőrség számára egyaránt segítség lehet.

  1. Írjunk listát az ellopott dolgokról

Ha például az ablakot törték be, akkor valószínűleg személyes tárgyat akartak eltulajdonítani. Alaposan nézzük át az autót, és készítsünk jegyzetet arról, hogy mi az, ami eltűnt. Ha közéjük tartoznak a személyes irataink és bankkártyáink, akkor azt külön jelentenünk kell. Ilyen esetben javasolt azonnal letiltatni a bankkártyát.

Azonnali elérhetőség
Tel:
Email: