Veszélyek az utakon – legyen a közlekedés balesetmentes

Függetlenül attól, hogy saját gépkocsival vagy bérautóval közlekedünk-e, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen veszélyes helyzetekbe kerülhetünk vezetés közben, valamint, hogy hogyan kerülhetünk el például egy ütközést. Sajnos nem csak a téli, csúszós utak idején, hanem nyáron is nagyon sok az emberi hibából eredő baleset. Bár az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint az idei statisztika jobb a tavalyihoz képest, azért még van hova fejlődnünk.

 Gyorshajtás

A legtöbb halálos baleset gyorshajtás miatt következik be. A épp a szalonból kigurult, vadi új gépkocsival sem ajánlatos száguldozni az utakon, a régi, több éves autóval pedig kifejezetten veszélyes, még akkor is, ha az rendszeresen van szervizelve. Bármikor történhet valamilyen meghibásodás. Emellett pedig egy-egy váratlan helyzetre is fel kell készülnünk: hirtelen lefékezhet az előttünk lévő autó, bevághatnak elénk a másik sávból, kiszaladhat egy háziállat vagy valamilyen vadállat elénk, stb. Bármennyire is jó sofőrnek tartjuk magunkat, az ilyen helyzetekre csak akkor tudunk időben és megfelelően reagálni, ha betartjuk az adott útszakaszra előírt sebességhatárt. Ha pedig ritkán vezetünk, akkor különösen fontos, hogy olyan tempóban közlekedjünk, amelyet biztonságosnak érzünk, és ne kockáztassunk. Nagyon minimális az az idő, amit meg tudunk spórolni a gyorshajtással, országon belüli távok esetében csak percekről beszélhetünk. Nem érdemes néhány perc miatt kockáztatnunk saját magunk és utasaink életét. Sokan úgy gondolják, hogy velük a hírekben hallott szörnyűségek nem történhetnek meg. Valószínűleg balesetet szenvedők is ugyanezt hitték…

Biztonsági öv hiánya

Bár egyre több helyen figyelmezteti az embereket tábla a biztonsági öv bekapcsolásának fontosságára, a statisztikákból az derül ki, hogy a közlekedési balesetekben elhunyt sofőrök 30%-a, és az utasoknak pedig az 50%-a nem használt biztonsági övet. Bármennyire is kényelmetlennek érezzük, tudomásul kell vennünk, hogy akár az életünk is múlhat azon, hogy bekötjük-e magunkat, vagy sem. Fontos, hogy az autóba való beszállás után, és mielőtt útnak indulnánk, utasainkat is figyelmeztessük, illetve kérjük meg őket, hogy használják az övet.

Kis követési távolság

A nyári melegben eltompulnak a reflexek, zavarhatja a szemünket az erős napfény, és ezáltal csökken a reakcióidő. Emiatt javasolt nagyobb követési távolságot tartanunk a megszokottnál. Persze ez nem egyszerű, amikor nagy a forgalom, és mások megelőznek minket, hogy egy autóval előrébb jussanak, ami miatt felére csökken a távolság, és mi is feszültebbek leszünk. Ez sajnos csak úgy tud igazán működni, ha a többi sofőr is megérti, miért fontos a nagyobb táv hagyása. Mindenesetre érdemes törekednünk rá.

Most csak néhány dolog került kiemelésre, amikre érdemes odafigyelnünk, különösen akkor, ha csak néha vezetünk, vagy például autót bérlünk.

Az Automobile-Rent Autókölcsönző Kft.-nél a casco biztosítás önrésze 10%. De az anyagiaknál sokkal fontosabb a személyi biztonság, ami általában csak rajtunk, embereken múlik.

Azonnali elérhetőség
Tel:
Email: