4+1 veszély, amire figyelnünk kell télen bérautóval is

A téli hónapokban az utazás során fokozott figyelemmel kell lennünk. Gyakran változhatnak meg a látási viszonyok, az utak felülete, és különböző formában hullhatnak a csapadékok. Az ünnepek környékén ráadásul a forgalom is nagyobb, esetenként pedig a sofőrök is türelmetlenebbek és figyelmetlenebbek. A Móra Kft.-től egészen biztos, hogy műszakilag megfelelő állapotú bérautót kapunk, de az utak során felmerülő veszélyekre így is fel kell készülnünk.

  1. Köd

Főleg a kora reggeli és az esti órákban gyakori jelenség a köd, ami jelentősen megnehezíti a vezetést, hiszen a látótávolság nagymértékben le tud csökkenni általa. Nagyon fontos, hogy ilyenkor biztonságos tempóban haladjunk, és lakott területen kívül mindenképp kapcsoljuk fel a ködlámpát. A köd nélküli szakaszokon pedig ne felejtsük el lekapcsolni, hogy ne zavarjuk vele a többi vezetőt.

  1. Csapadék

A hidegebb napokon akár ónos eső, havas eső és hó is hullhat, melyek szintén ronthatják a kilátást és a látótávolságot, továbbá az utak is csúszóssá válhatnak miattuk. Ügyeljünk a sebességre, haladjunk óvatosan, valamint figyelmesen, és ne csak lakott területen kívül, hanem belül is használjunk lámpát, hogy biztosan lássanak minket. Hagyjunk nagyobb követési távolságot a megszokottnál.

  1. Jeges út

Az utak akkor is jegesek lehetnek, ha épp nem esik az eső vagy nem havazik. Ilyenkor a vezetés teljes összpontosítást kíván, és nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fékút is hosszabb, mint optimális körülmények között. Ha a járműben nincs ABS, a kerekek leblokkolhatnak, az autó kormányozhatatlanná válhat, és könnyen kicsúszhat. Ilyen helyzetben a lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már ismét irányban áll. Mindig számítsunk a fékezésre és tartsuk meg a szükséges féktávolságot. Fontos, hogy kerüljük a hirtelen fékezést és irányváltásokat, illetve a nagy sebességet.

  1. A közlekedés többi résztvevője

Előfordulhat, hogy nem mi hibázunk, hanem egy másik sofőr, vagy leléphet elénk egy-egy gyalogos, akiket nem mindig egyszerű észrevenni, különösen a hajnali órákban vagy késő délutántól, hiszen gyakran sötét ruházatot viselnek. Számítsunk az ilyen helyzetekre is, és mindig legyünk nagyon körültekintőek, hogy megelőzhessük a balesetet akkor is, ha mi szabályosan és precízen vezetünk.

+1 Baleset, dugó

Készüljünk fel arra, hogy lehet az út során baleset, dugó, ami miatt akár órákon át az álló autóban vagy mellette kell tartózkodnunk. Emiatt, ha hosszabb útra indulunk, mindig legyen nálunk ivóvíz, takaró, fényvisszaverő mellény, zseblámpa, feltöltött telefon.

Azonnali elérhetőség
Tel:
Email: