5+1 dolog, amire érdemes figyelni a téli autózás előtt és közben

A leghidegebb hónapokban fokozott figyelmet igényel maga az autó és a vezetés is. Különösen akkor, ha ritkán ülünk a volán mögé, érdemes megfogadnunk néhány tanácsot a biztonságos téli autózás érdekében. Jobb felkészülni, mint váratlan meglepetésekkel szembesülni a mínusz fokokban.

1. Téli gumiabroncs

Bár az autókölcsönzőkben ilyenkor már rég jó minőségű, téli gumikkal kell rendelkeznie a gépkocsiknak, nem árt, ha erről mi magunk is meggyőződünk. Itthon sajnos nem kötelező, de erősen ajánlott a téli gumiabroncs használata, nem csak azért, mert kisebb a baleset kockázata, hanem azért is, mert ha esetleg mégis karambol történik, csak akkor téríti meg a teljes összeget a casco biztosítás.

2. Fagyálló folyadék

A megfelelő fagyálló folyadék használatának elmaradása komoly problémát okozhat a téli autózás során. Talán nem is gondolnánk, de egy, a fagyálló hiányából fakadó jégdugó – eltömítődés következtében akár télen is felforrhat a motor hűtővize. Indulás előtt tehát javasolt ellenőrizni a hűtőfolyadék szintjét és fagyáspontját is, szükség esetén pedig töltsünk hozzá vagy cseréljük ki.

3. Téli szélvédőmosó

Fontos, hogy ellenőrizzük a szélvédőmosó folyadék szintjét is, és ha szükséges, téli szélvédőmosó folyadékkal töltsük újra. Hogy biztosan ne történjen baj, ne csak beöntsük a tartályba a folyadékot, hanem próbáljuk is ki, hogy keresztülmenjen a téli folyadék az ablakmosó rendszeren. Bérelt autó esetében valószínűleg nem lesz szükségünk a folyadékok pótlására, de azért nem árt felkészülnünk rá.

4. Lámpák és fényszórók

Télen hamarabb sötétedik, ezért nagyon fontos, hogy minden indulás előtt ellenőrizzük a világító berendezéseket, és aztán használjuk is azokat. Nem csak azért, hogy mi megfelelően lássunk az utakon, hanem azért is, hogy minket jól lássanak.

5. Autós túlélő felszerelés

A csúszós utak miatt télen gyakoribbak a balesetek, havazás esetén pedig elakadásokra is számítanunk kell. Ezért, ha hosszabb útra indulunk, a kötelező elsősegélydoboz mellett mindig legyen az autóban néhány órára elegendő innivaló és élelmiszer, valamint meleg takaró. A hólapát is hasznos lehet, ha elakadnánk, vagy árokba csúsznánk. Figyeljünk arra, hogy mobiltelefonunk ne merüljön le, hogy segítséget tudjunk rajta hívni, ha szükség lesz rá.

+1 Óvatosság és türelem egyenlő biztonság

Törekedjünk arra, hogy idejében elinduljunk otthonról, és ne kelljen sietni. Mindig az útviszonyoknak megfelelő, biztonságos tempóban közlekedjünk. Legyünk türelmesek a többi jármű vezetőjével szemben, igyekezzünk végig higgadtak maradni. Mielőtt beletaposnánk a gázba, jusson eszünkbe, hogy mindenkit hazavárnak. 

Ha bekövetkezne a baleset

Baleset esetén a kék-sárga baleseti bejelentőt kell kitölteni, utána lehet menni a biztosítóba bejelenteni a kárt.

Külföldi vétlen baleset esetén forduljon nemzetközi kárrendező irodához!

Azonnali elérhetőség
Tel:
Email: