Autóbérlés nyáron – Mire figyeljünk?

A ragyogó nyári időben sokkal szívesebben indulunk útnak, látogatjuk meg a rokonokat vagy fedezzük fel az ország különböző pontjait. Ha hosszabb útra tervezünk menni, akkor mindenképp érdemes megfontolni az autóbérlést. Előfordulhat, hogy a bérautó saját gépjárművünknél műszakilag jobb állapotban van és biztonságosabb, a tömegközlekedésnél pedig jóval kényelmesebb.

Az autóbérlés mellett szólhat az is, hogy így nem a saját négykerekűnket terheljük meg több száz kilométerrel és esetleg rossz utakkal. Ideális megoldás olyankor is, ha az autónk épp szervizbe kerül. Ha pedig a buszos vagy vonatos közlekedést vesszük figyelembe, akkor gondolnunk kell arra is, hogy a koronavírus még mindig jelen van hazánkban, ezért jobb elkerülni a zárt, zsúfolt tereket. Ráadásul, ha többen utazunk, akkor akár anyagilag is jobban járhatunk az autókölcsönzéssel, ami pedig olyannyira igényeinkhez igazítható, hogy az Móra Kft. esetében akár házhoz is kérhetjük a kiválasztott járművet.

Akár saját-, akár bérautóval tervezünk útnak indulni, jó, ha felkészülünk arra, hogy mire kell nyáron jobban odafigyelni az autó állapota kapcsán és az utazás alatt. Ez különösen fontos akkor, ha egyébként ritkán ülünk a volán mögé.

1. Ügyeljünk arra, hogy az autón már biztosan nyári gumik legyenek, és győződjünk meg arról, hogy 5 évnél nem idősebbek, nincs rajtuk sérülés, stb. Semmiképp se induljunk el otthonról téli gumival, hiszen a nagy melegben nemcsak gyorsabban kopnak, de a fogyasztásra sem hat kedvezően, ráadásul a fékút akár harmadával is megnőhet a puha gumik miatt. A megbízható autókölcsönzőkben bizonyára rendben találjuk meg a kerekek állapotát, de azért ajánlott vetnünk rájuk egy pillantást.

2. A kánikulában szinte biztos, hogy szeretnénk majd használni a klímát. Előtte viszont nagyon fontos, hogy átnézessük és kitisztíttassuk. Ha van hozzá affinitásunk, a pollenszűrőt mi magunk is kicserélhetjük, és vásárolhatunk erre a célra készült fertőtlenítő spray-t, ami befújva elpusztítja a légkondicionálóban elszaporodott baktériumokat. A kölcsönzőben kérdezzünk rá, hogy megvolt-e a karbantartás, és mik a klíma használatának a feltételei.

3. Indulás előtt ellenőrizzük le a hűtőfolyadék és a motorolaj szintjét, és töltsük fel őket, ha szükséges. Az ablakmosó folyadékot pedig, ha még nem tettük, váltsuk nyárira, és indokolt lehet az ablaktörlő cseréje is, ha például a gumi elengedte magát a téli szezonban, vagy bármilyen sérülést találunk rajtuk. Normál esetben ezek is mind rendben lesznek egy bérautónál, de nem árt, ha figyelünk.

4. Ha több órás útra megyünk, ne feledkezzünk meg sofőrként sem a rendszeres vízfogyasztásról. A dehidratáltság csökkenti a koncentrálóképességet, fáradtsághoz, álmossághoz és ingerlékenységhez vezethet. Ezért mindenképp vigyünk magunkkal egy üveg friss, hideg ivóvizet, és időnként igyunk belőle pár kortyot. Ha szükséges, álljunk meg egy pihenőben.

5. Gyermeket és háziállatot soha ne hagyjunk a parkoló autóban még pár centire lehúzott ablakoknál sem, mert pár perc alatt rettenetesen fel tud forrósodni a járművek utastere, ami végezetes is lehet a bent tartózkodók számára.

Azonnali elérhetőség
Tel:
Email: