Ezekre figyeljünk ősszel az utakon

Akár rendszeresen, akár ritkán, alkalmanként vezetünk, az őszi időjárás okozta nehézségekre fel kell készülnünk, mielőtt útnak indulunk. Az esős, hideg napokon kényelmesebb például bérautóval utazni, mint kétkerekűvel vagy tömegközlekedéssel, viszont figyelmesebbnek is kell lennünk. Ha előre tudjuk, hogy mire számíthatunk, valószínűleg könnyebben jövünk ki az esetleges nehezebb helyzetekből is.

Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő műszaki állapotú járművel induljunk útnak. A Móra Kft. bérautói rendszeresen szervizelve vannak, hogy lehetőleg semmilyen probléma se merüljön fel a bérlőnél a vezetés során. Aki a Móra Kft.-től bérel autót, az biztos lehet benne, hogy egy jó állapotú, tiszta gépkocsiba ül majd bele.

Egy megbízható autó már fél siker. Innentől nagyrészt rajtunk múlik, hogy épségben megérkezünk-e utastársainkkal a célpontunkra, és figyelnünk kell arra is, hogy közben ne veszélyeztessük a közlekedés többi résztvevőjét sem.

Az őszi köd egy jelentős veszélyforrás, legyen szó rutinos vagy kevésbé tapasztalt sofőrökről, okozhat meglepetéseket. A köd várható az előttünk lévő útszakaszokon, ügyeljünk arra, hogy csak akkor használjuk a ködlámpát, amikor arra valóban szükség van. Olyankor viszont ne feledkezzünk meg róla, hogy jól láthassanak minket mások. Ám, ha a ködfátyol megszűnik, akkor mindenképp kapcsoljuk le a ködlámpát, mert onnantól zavaróvá válhat a többi autós számára. A sűrű köddel borított részeken legyünk türelmesek, ne kezdjünk előzésbe. Csökkentsük a sebességünket, és fokozottan figyeljük a táblákat, hogy idejében tájékozódjunk arról, ha például egy kanyarhoz, vagy egy kereszteződéshez érünk.

Nem csak ködben, hanem esőben és a csúszós útszakaszokon figyeljük arra is, hogy kellő követési távolságot tartsunk. Számítanunk kell a fékút megnövekedésére, hiszen a víz, a falevelek, és a sár is ellenünk lehet ilyenkor, és bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhetünk. Tovább nehezítheti a helyzetet, ha 0 °C alá esik a hőmérséklet, hiszen olyankor ónos vagy havas eső is hullhat, és jeges úttal is találkozhatunk.

Gyakran látni olyan járműveket az úton, amelyeken nem égnek a lámpák. Ősszel később világosodik és hamarabb sötétedik, ezért fokozottan kell figyelnünk arra is, hogy mindig idejében felkapcsoljuk a világítást. Így mi is jobban látunk majd, és a közlekedés többi résztvevője is hamarabb észlelheti a közeledésünket.

Fel kell készülnünk továbbá a kivilágítatlan kerékpárosokra is, akik látszólag egyik pillanatról a másikra kerülhetnek elénk vagy mellénk az úton. Az is előfordulhat, hogy a gyalogosok sem mindig érzékelik megfelelően a megváltozott látási viszonyokat. Vigyázzunk rájuk is! A gyalogátkelőhelyeket a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel, lassan közelítsük meg!

A budapesti Móra Kft. megbízható bérautói ide kattintva tekinthetőek meg.

Azonnali elérhetőség
Tel:
Email: