Tavasszal is vezessünk biztonságosan

Az, hogy már nem kell havazástól és jég borította utaktól tartanunk, még nem jelenti azt, hogy kevésbé kell figyelmesnek és óvatosnak lennünk az utakon. Minden évszaknak megvannak a maga veszélyei és szeszélyei, amiket szem előtt kell tartanunk, ha épségben szeretnénk hazaérni. Akár saját, akár bérautóval utazunk, érdemes megfogadnunk néhány tanácsot, különösen akkor még nem vagyunk túl rutinos sofőrök vagy egyszerűen csak ritkán ülünk autóba.

1. Az autó állapotának ellenőrzése

Sokan kihagyják ezt az kezdő lépést, de valójában minden alkalommal, mielőtt útnak indulunk, ellenőriznünk kellene járművünk műszaki állapotát. Ha minden nap ezt nem is tesszük meg alaposan, egy hosszabb út előtt azért mindenképp szánjunk rá néhány percet. Ha kölcsönzött kocsival utaznánk, akkor pedig még inkább győződjünk meg róla, hogy:

– Lecserélték-e már a téli gumikat nyárira
– Megfelelő állapotú-e a gumi, rendben van-e a légnyomás
– Ki lett-e tisztítva a klíma
– Rendben van-e az ablakmosó folyadék és az olaj szintje
– Jól működik-e a világítás, a fék, a kormány
– És érdemes ügyelni a tisztaságra is

2. Vigyázzunk a kátyúkkal

A kátyú bizony egy bosszantó jelenség az utakon, amire sokfelé számítanunk kell. Leginkább a mellékutakra jellemző, hiszen a fő útvonalakon hamarabb javítják, de azért nem árt emiatt is körültekintően és a megengedett sebességhatárt betartva közlekednünk. Ha mégsem tudjuk elkerülni, és belehajtunk egy nagyobb kátyúba, akkor a mérettől függően akár sérülést is szerezhet a járművünk, és akár baleset is bekövetkezhet. Ez esetben mindenképp hívjunk rendőrt.

3. Figyeljünk egymásra

Tavasszal, amikor már az idő is egész kellemessé válik, egyre többen indulunk útnak, és bizony olyanok is, akik egyébként ritkán ülnek a volán mögé. Ezért fontos, hogy mi magunk is óvatosan és szabályosan vezessünk, próbáljuk bekalkulálni azt például, hogy előfordulhat, hogy nem adják meg nekünk az elsőbbséget vagy hirtelen lefékeznek előttünk. A kisebb sebességgel gurulókkal pedig próbáljunk meg toleránsak lenni, és csak akkor kezdjünk előzésbe, ha meggyőződtünk arról, hogy azt biztonságosan véghez tudjuk vinni. Talán teljesen alapvető gondolatnak tűnik, mégis sok-sok ember szenved hasonló meggondolatlanság miatt balesetet.

4. Számítsunk az utakon is vadállatokra

A tavaszi-nyári időszak a legtöbb állat esetében a párzás időszaka. A jó idő és a hormonok őket is aktívabbá teszik, így gyakrabban fordulhat elő, hogy át szeretnének szaladni az úton. Próbáljunk úgy vezetni, hogy biztosan meg tudjunk állni, ha elénk kerül például egy szarvas, egy őzgida vagy egy vaddisznócsalád.

Azonnali elérhetőség
Tel:
Email: